MINŐSÉGRE JELÖLVE               IDOHMEN Kft. profiljának megtekintése az Ariba Discovery-n

icon phone+36 1 365-1091
idh[at]idohmen.hu
Hogyan válasszunk ultrahangos tisztítóberendezést

A piacon rengeteg ultrahangos mosóberendezés kapható, nagyon nehéz a megfelelő alkalmazás kiválasztása. Ebben a rövid bejegyzésben szeretnénk néhány tippet adni, mit kell figyelembe venni egy új ultrahangos berendezés vásárlása előtt.

 

 bandeja-elevador

 

1. Napi tisztítandó darabok mennyisége

 Az első és egyik legfontosabb kérdés a napi tisztítandó mennyiség meghatározása. Amennyiben az nem támasztja alá egy berendezés szükségességét, a beruházás csak akkor javasolt, ha az alkalmi használat miatti hosszú megtérülési idő nem befolyásoló tényező. Ez az információ a kiindulási pont és hatással lesz a következő lépésekre. A nagyobb tisztítandó mennyiséghez történő magasabb beruházási összeg a nagyobb térfogatú alkalmazás miatt gyorsabban megtérülhet, hiszen egy ciklus alatt nagyobb mennyiséget tisztíthatunk meg, amivel energiát és kezelési költségeket takarítunk meg.

 

2. A tisztítandó munkadarab mérete és felépítése

A mosótartály méretének legalább 100 mm-el nagyobbnak kell lennie minden irányban, mint a tervezett legnagyobb tisztítandó darabnak. Így mosáskor a tartály közepére elhelyezve minden irányból egyenletesen érik az ultrahang hullámok.

 Az egyik legnagyobb előnye az ultrahangos készüléknek a hagyományos tisztítási technológiákhoz képest, hogy az úgynevezett kavitáció mindenhol tisztít, ahol a víz belép. Tehát az ultrahang keltette mikró robbanások a komplex darabokat is könnyedén tisztítják (például fém szűrők, motorok belső terei stb.). Ezeknél az eseteknél javasolt az emelő platform melynek mozgása lehetővé teszi a víz áramlását, és ezáltal a felszabaduló szennyeződés gyorsabb eltávolítását.

 3. Ultrahangos frekvencia

Ezen berendezések egyik fő jellemzője az ultrahang frekvenciája. Általánosságban elmondható, hogy az alacsony frekvenciájú ultrahang nagy teljesítményű tisztításához, ellenálló anyagokhoz (ráégett olaj, szénpor fém alkatrészeken) míg a magasabb frekvenciák laboratóriumi tisztításokhoz, kényes anyagokhoz (orvosi műszerek stb.) használatos.

Legyen óvatos, az alacsonyabb frekvencián működő berendezések, mint az Ultratecno által is használt 28kHz olyan erős, hogy magát a berendezést is károsíthatja ezért javasolt a kiválasztásnál a magas színvonalú gépekre összpontosítani. (További információkért kérjük, olvassa el következő blogunkat az ultrahangos tisztítóberendezések összehasonlítási elveiről)

A szennyeződés típusán kívül azonban a kiválasztáshoz tudni érdemes az opcionális eszközöket. Meghatározott a darab alacsonyabb hőmérsékleten tartása vagy használható a berendezés magasabb hőfokon? Hasznos fenntartani a tiszta mosófolyadékot amelyhez szükség lehet olajleválasztásra. Ha lebegő szennyeződés nagyobb volumenben fordulhat elő további szűrőegység integrálása elkerülhetetlen a rendszer megfelelő működéséhez. A tisztítandó anyagminősége a használandó tisztítószert is determinálja.

plano-maquina-mantenimiento-naval

4. Miből áll a tisztítási folyamat?

A tisztítás mindig a mosószer koncentrációja, a mechanikai hatás, a hőmérséklet és a behatás intervallumának kombinációja. Amennyiben egyik hatását csökkentjük a másik hatását növelnünk kell a végső hatás elérése céljából. A mi tudásunk a hosszú évek tapasztalatán és folyamatos fejlesztéseinken alapul. Amennyiben bármilyen új tisztítási igénye mutatkozik kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársunk segít a legjobb megoldás megtalálásában.

Tisztítási példa:

Előtte

01

Utána

02

elerhetosegeink

IDOHMEN Kft

Iroda
H-1171 Budapest, Strázsahegyi dűlő 7.
Telefon
+36 1 365-1091 / +36 1 365-1093 / +36 1 365-1094
Fax
+36 1 365-1092
E-mail
idh[at]idohmen.hu